Principala ocupatie a populatiei din Delta Dunarii o reprezinta pescuitul. Pescarii continua sa utilizeze traditionalele barci pescaresti, ce pot strabate canalele înguste, pentru a ajunge la marile lacuri, dintre care unele depasesc suprafata de 5 000 ha.
Cel mai bun mijloc pentru cei ce doresc sa descopere lumea pasarilor în habitatul lor, este de a se apropia cu o barca pescareasca, deoarece pasarile sunt obisnuite cu acestea si nu se sperie.

Un adevarat paradis pentru cei ce doresc sa descopere o natura salbatica, dar si sa guste un peste de calitate, inclus in majoritatea meniurilor locale, Delta Dunarii ramane o adevarata provocare pentru iubitorii de natura. Pe unele grinduri se practica cultura plantelor, pe altele exista izlazuri pentru cresterea animalelor.Navigatia pe brate si trasportul pe canale este o alta preocupare a localnicilor.

Caleidoscop al unor peisaje mereu inedited, paradisul pasarilor si trestiilor, al puzderiilor de pesti – Delta Dunarii este o regiune de mare frumusete turistica si de un real interes stiintific.În perioada verii, Delta Dunării devine o destinaţie a celor care doresc să se relaxeze, departe de zgomotul oraşelor, în liniştea deplină ce caracterizează această împărăţie a apelor. De asemenea, vara este anotimpul când încep să vină pescari sportivi din toate colţurile României, dar şi din străinătate, în căutarea unor memorabile partide de pescuit. Companiile de turism care operează în Delta Dunării au venit în întâmpinarea solicitărilor din partea acestui segment de turişti, pescarii sportivi, asigurându-le echipamentele necesare, transportul şi asistenţa la locurile de pescuit .

De asemenea, se păstreaza tradiţia prin deplasările cu lotci mici, special amenajate pentru turism, dar care au aceleaşi caracteristici ca lotcile pescăreşti, iar excursiile sunt conduse de către foşti pescari sau tineri localnici care cunosc foarte bine locurile şi sălbăticia Deltei Dunării.. În perioada estivală, turiştii vin din număr din ce în ce mai mare şi vin în primul rând pentru aîmbina delta cu marea pentru că din orice punct al deltei, depinde acum şi de navă, în maxim o oră jumătate – două, se poate ajunge la mare. Nu mai vorbesc de localităţile Sf. Gheorghe, Sulina care sunt exact pe malul mării şi la marginea deltei.
În localităţile din Delta Dunării există o reţea de 64 de pensiuni turistice omologate, iar alte 32 sunt în curs de omologare. Pentru a ajunge în Delta Dunării, trebuie luat ca reper oraşul Tulcea, accesul spre această localitate fiind permis pe cale rutieră, feroviară şi aeriană. Călătoria de la Bucureşti la Tulcea, cu maşina sau cu trenul, are o durată de circa 4 ore.